Saturday, July 30, 2011

DAGING MASAK BERIAN BONDA

Dalam bulan ramadhan ni kita berpuasa selama 30 hari,aq tau pasti ramai yg pening x tau nak masak apa untuk famly,mak,ayah n sedara mara bila tiba masa berbuka kan,hehhee...so korang leh la cuba resepi ni.jngan lah dok beli makanan kat luar je OK...^_^





Bahan-bahan-
1 1/2 kg daging dipotong kecil
10 ulas bawang merah*
4 ulas bawang putih*
1 inci halia*
6 biji cili hijau* ( Semua bahan*dikisar)
Rempah tumis
1/2 cawan rempah beriani
1 cawan sos cili
1/2 cawan tomato puree
2 tangkai daun ketumbar dipotong kasar
1 tangkai daun pudina
1/2 cawan bawang goreng
1/2 cawan susu cair
Garam dan gula secukupnya

Cara-cara-
Tumis semua bahan kisar, dan rempah tumis hingga naik bau.
Masukkan rempah beryani dan masak hingga naik minyak.
Masukkan tomato puree, sos cili, daun ketumbar dan daun pudina, kacau rata.
Masukkan daging dan sedikit air biar daging empuk.
Masukkan bawang goreng dan susu cair. Biar pekat.
Sedia dihidang.



kalau korang nak masak daging kambing,unta,arnab,pon boleh jugak,jngan pakai daging kucing dah la..kalau x sedap jngan salahkan resepi ey,salahkan orang yg masak 2...hehehee..




selamat mencuba..^_^ 

No comments:

Post a Comment